Angel Wing Heart assalamualaikum..meet wannyletto.blogspot.com.. (^_^,): January 2012

Monday, 30 January 2012

pengajaran..nasihat seorang sahabat dalam mencari redha Allah..sangat tersentuh.. :')

assalamualaikum..betullah orang cakap..berkasih biar satu..berkawan biar seribu..tapi dalam seribu tu pasti ada yg diibaratkan macam permata..sayang boyfie2 lebih2 pun tak de faedah langsung..lebih afdhal kalau kita sayang Pencipta kita kan..our beloved parents,family,n husband..part husband tu lau mana yang da masuk ke alam perkahwinan la..okay2..da lari topik da nie..he..sebenarnya tak ada apa pun..cuma nasihat kawan wanny sorang nie..memang sangat tersentuh..dan berguna untuk kita sebagai hamba Allah yg khilaf dan selalu buat dosa..

................................................................................................

sahabat : da bace paper tak arini??

wanny : tak bace la paper arini..kenapa??ada apa2 yang menarik kew arini??

sahabat : hermmm..sebenarnya cerita ni melibatkan seorang perempuan yang nak buat haji pergi
makkah..

wanny : owhhh..ye er..knape dengan perempuan tu??cer citer..

sahabat : hermm..perempuan tu kan nk buat haji..tapi bila masuk jew kawasan makkah,nila dia
pijak jew kawasan sekitar kaabah tu..terus dia pengsan.

wanny : owhhh(tak dapat point lagi pe yang sahabat cerita..he)..tapi kenapa dia tiba2 pengsan?

sahabat : nak tahu tak kenapa dia buat haji pergi makkah semua nie??nak tahu tak apa alasan
dia??
wanny : apa????cakap jewla..

sahabat : perempuan tu cakap dia buat haji nie sebab tengok orang ramai buat...jadi dia pun
ikut2 buat la jugak..

wanny : boleh pulak macam tu..tapi apa kaitan dengan dia pengsan??

sahabat : dia bukan pengsan je,tapi koma terus..bawak pergi hospital mana2 pun tak boleh nk ubat
dia..sampailah orang2 bawak dia pergi jumpa sorang ustaz nie..lama dia pengsan wanny..

wanny : bila da jumpa ustaz tu apa jadi??dia dapat sedar balik tak??

sahabat : ha..selama dia pengsan & koma tu,dia dapat balasan daripada Allah..dia sebenarnya
kahwin dengan mat salleh..gaya hidup dia tahu2 la kan..wallahu'alam..perempuan tu
mohon ampun dengan Allah..mohon dekat Allah supaya sedarkan dia balik sebab dia nak
bertaubat..Allah tak bagi,selama dia koma tu jugak Allah seksa dia dengan teruk..ingat
tak ustazah penah cakap balasan kaum hawa bila langgar arahan Allah??ada yg kena minum
air bernanah,buah dada kena gantung,n macam2 lagi..ha..masa tu,semua dia da
rasa..Allah memang seksa hamba Allah tu..

wanny : ya Allah..(tu jew wanny mampu cakap..sangat terkejut..)

sahabat : tapi Allah sedarkan jugak perempuan tu akhirnya..bila dia sedar2 jew,terus dia peluk ustaz yang ada dekat situ..(mungkin bersyukur dan terkejut dapat disedarkan balik oleh Allah..alhamdulillah).lepas dari peristiwa tu,dia merupakan antara jemaah yg buat haji paling warak..bila dia sembahyang isyak,esok pagi subuh baru warak..subhanallah..

wanny : ya Allah...alhamdulillah dia da berubah..Allah sayang die..sebab tu Allah buat macam tu..(rasa nak nangis,sebab sebak..muhasabah diri terus..terfikir kejap..diri pun banyak dosa..tiba2 ingat siksaan api neraka..takut...ya Allah..smoge segala dosa wanny diampunkan... :') )

sahabat : wanny..sebagai kawan kau,aq pun risau..yewla..kita nie hidup da dekat hujung2 masa dan saat da..bila kita pergi kita tak tahu..kiamat makin hampir..tanda2nye pun da mcam2 kita ley nmpak depan mata kan sekarang..aku cuma mampu bagi nasihat..senang jew..aq harap ko dapat amalkan..

wanny : apa dia??(terfikir..apa nye??)

sahabat : cuba amalkan selawat atas nabi 100x dalam sehari..n buat tiap hari..tengah duduk lengang2 tak buat kerja selawat atas nabi..senang kan..ada 3 manfaatnye sebenarnya..1st -> kita terhindar daripada sifat munafik.. 2nd -> tak ingat la apa dia.. 3rd -> yang nie..hermm..Allah janjikan dekat kita yang selawat 100x dlam sehari n buat tiap hari nie TIDAK n DIJAUHKAN dari seksaan neraka n azab api neraka..

wanny : ya Allah..tak tahu nak cakap apa..tapi thanx atas advice kau untuk aku..kita manusia saling berbuat dosa..tak pernah lepas daripada melakukan dosa..kita berikhtiar..moga Allah terima amalan kita nie..yewla..walau apa2 pun,kita mengharapkan Allah yang satu..terima kasih weyh..

P/S : cerita nie sebenarnya sangat boleh dibuat pengajaran untuk kita..kita kadang2 terlupa dengan azab Allah..sangat leka dan alpa dengan kebendaan & harta duniawi ni..tidak terfikir akan ada kehidupan selepas mati..fasa pertama alam kubur..fasa ke2 saat2 roh diangkat untuk dihitung dekat padang mahsyar..Ya Allah..masa nie masing2 dah tak kenal yang mana ahli keluarga kita,kawan2..cuma tunggu saat amalan dihisab oleh Allah..jadi,sentiasa mohon petunjuk Allah untuk guide kita,mohon ampun dan bertaubat dengan Allah..yang paling penting buat sesuatu perkara itu mestilah atas niat yang ikhlas kerana Allah..kerana janji Allah,ganjaran untuk umatnya yang sabar dan ikhlas dalam melakukan ibadat ke jalan Allah pasti ada.. (^_^,)

menagislah dan mengadu dengan Allah..hanya Allah tempat kita mengadu dan mohon pertolongan.. :)


tiada air mata yang dapat menenagkan jiwa kecuali air mata taubat... :)


daripada Allah kita diciptakan dan kepada Allah jua kita dikembalikan

Thursday, 26 January 2012

EXCITED OKAY..! (^__^) this is my First pOst..hehe


Assalamualaikum..huahuahuhaaa..this is my first post actually..haha..baru dapat tunjuk ajar dari kawan tersayang..HIDAYAH MOHAMAD..thanx sayang for the guide..hehe..at first tu memang tak tao nak manage blog2 nie..okay...jangan tersenyum perli..sebab jujur memang xtao cmne nk manage..haha..org lain sume da dua tiga blog...wanny baru merangkak cmne nak manage menatang nie..haha..memang ketinggalan sungguh gadis sorg nie..hehe..almaklum la..NUR AZWANI BINTI FURNOMO nie merupakan seorang yg suka sgt ngn diari2 nie..facebook or budak2 remaje skunk suka sangat panggil laman muka buku tu agak boring sekarang nie..paling2 online pun cuma nk tgk notifications,sape add n jd stalker la dok bukak fb2 org..huahuaa..sgt la boring..semenjak dua menjak nie rajin la pulak kan bukak blog aciklana n seumpamanye dengannye yg related dengan novel..sebab dorg nie buat novel online..haha..so start dr situ la wanny suka tgk blog..n blog2 org lain gak..tgk background dorg,cute n awesome...!penah terfikir at first tu nk wat blog,tp xpndai nk manage..n akhirnya sbbkn perasaan batin yg kuat sgt nk buat blog..finally dapat jugak buat..HOOORRAY!sukenye..walaupun agak2 merangkak nie...sbbkan kawan tersayang sorang nie,HIDAYAH MOHAMAD,wanny boley manage blog..thanx sayang!padahal ley jew search sendiri..hehe..cmne nk mange..kan2...sgtla mlas ank gadis nie tang nk search2 nie...almaklum la..bukannye terror sgt tang2 it nie..org ckp2,baru kite merangkak nk buat jugak..hehe..
HUAHUAHUA!!blog nie skekarang ibarat diari ke2 wanny..suke2..just typing2 only..hehe..diari tersayang,duduk diam2 dalam almari buku leklok yew..lau kite rajin kite 'dating' ngn awk balik..share cerita2 kite yg sadis,sedih-silu..n cerita sronok2..but for a moment right now,wanny de kawan baru..yeah!!blog baru..suke2...okay2..lau da dapat peluang nk bercerita..smpai ke esok pagi pn tak habis nk cerita..mau entry first wanny nie panjang lebar..excited punya pasal nak cerita da tao manage blog..haha..budak hingusan betol!padahal..da 19 da..hehe..eyh..blom lagi la..lagi sebulan 16 hari lagi..hehe..okay la..setakat nie dulu okay sayang i story mory with u..next entry we share again my story okay..

P/s.. to my kawan HIDAYAH MOHAMAD..i sayang u sangat2..dee kawan dunia akhirat.. (^__^,)